Várandósság, szülés utáni rehabilitáció

várandósság, szülés utáni rehabilitáció

Várandóság és szülés következményei érthetően!

A várandóság és a szülés is - akár természetes úton, akár császármetszéssel érkezzen a baba – hatalmas kihívás elé állítja az anyai szervezetet. Különös tekintettel a derék, hasi és kismedencei régióban. Ennek a területnek a statikája megváltozik, mert az itt található izmok, szalagok hosszú időn keresztül nyújtott állapotban vannak, mely átírja az említett terület elhelyezkedését, anatómiáját. Ezek hatására diszfunkciók figyelhetők meg, melyek a következők:

 • rectus diastasis (az egyenes hasizmok szétválása),
 • stressz inkontinencia (akaratlan vizeletürítés hasprés hatására),
 • hólyag - és méhsüllyedés,
 • deréktáji fájdalom.

A szülés utáni rehabilitációs programmal, a fent említett problémákon segíteni tudunk. Így megkönnyítjük a mindennapokat és egyenes utat mutatunk a sporthoz való visszatéréshez vagy a fájdalmaktól mentes, aktív élethez.  ;)


 
A várandósággal és szüléssel összefüggésbe hozható tünetek!

Mi a RECTUS DIASTASIS?

A rectus diastasis az egyenes hasizmok szétválása, mely együtt jár az őket összekötő kötőszövetes sövény (linea alba) megnyúlásával is. A hasizmok megnyílásával megbomlik a hasfal, a törzs stabilizáló funkciója, mely nem csak esztétikai problémát jelent, hanem a szülés utáni derékfájás fő kiváltó oka.

Tünetek:

 • hasprésre elődomborodó has,
 • álló helyzetben elődomborodó has,
 • kézzel tapintható rés a kötőszövetes sövény mentén,
 • mintha „kiesnék a hasamon” érzés,
 • minimális étel és italfogyasztás esetén kidomborodó has.

Leghatékonyabbak az első 3 hónapban kezelhető a rectus diastasis, melynek hatékonyságát nagyban befolyásolja a kötőszövetek minősége. Valakinél spontán visszaáll, valakinél soha nem záródik össze. Ebben az esetben a terápia célja egy funkcionális, hatékonyan működő hasfal és izomzat elérése.

Egy kis statisztika:

 • A várandósok 100%-ában a 35. héttől megfigyelhető.
 • 6 hónapon túl az esetek 39%-ban fennáll.

A várandósággal és szüléssel összefüggésbe hozható tünetek!

Mi a STRESSZ INKONTINENCIA?

Az inkontinencia akaratlan vizeletürítést jelent. A nők körében, főleg szülést követően a stressz inkontinencia a leggyakoribb. Ilyenkor hirtelen hasűri nyomásfokozódásra elcseppen a vizelet. 

Oka, hogy a nyomás áttevődik a hólyagra, az elégtelenül működő, gyenge záróizomzat elenged a hirtelen erőhatásra.

A medencefenék és hasfal izmainak együttműködése a törzs stabilitásának egyik feltétele. Összefüggés van a derék- / medence körüli fájdalmak és az inkontinencia között. A kapocs a két tünet között a megváltozott hasfali struktúra és működés, a hasfal ideg-izom összeköttetés deficitje.

Érdekesség:

 • Az első várandóság alkalmával a nők 48%-a, míg a továbbiaknál a nők 85%-a érintett már a harmadik trimeszterben. 
 • Akiknek a szülést követő 12. héten még a tünetek fennállnak, azok 92%-ának a tünetei 5 évvel később is megmaradnak.
 • Gyors, célzott terápiával ezek a tünetek is csökkenthetők, megszüntethetők.  ;)

 
A várandósággal és szüléssel összefüggésbe hozható tünetek!

Mi okozza a DERÉKFÁJDALMAT?

A szülés után fennálló derékfájdalom többségénél hasfali diszfunkció is megfigyelhető. Ezért a terápia részét képezi a hasfal regenerációja, majd a teljes, úgynevezett izomfűző visszaépítése és mindenezek teljes mozgásba történő integrálása.

A fájdalom okai:

 • a méh és a húgyhólyag helyzetének megváltozása,
 •  a hasizom szétnyílása,
 •  izomegyensúly felbomlása, 
 • ízületek és ízületek körüli képletek mozgásának elégtelensége.

A fent említett problémának számtalan oka lehet még, de jelenleg csak a szülés és várandóság következtében kialakuló derékfájdalom okait szeretném ismertetni veletek.

Kineziotape várandósság ideje alatt!

Pocakragasztás 

Mikor érdemes?

 • Hasi terhelés csökkentése - nagyon nagy pocaknál egy kis támaszt tudunk vele biztosítani, valamint a bőr túlnyúlását is csökkenteni lehet.
 • Hasizomvédelem - az egyenes hasizom teljes hosszában történő ragasztás.
 • Fájdalmas, kényelmetlen, nehéz alvás, fordulás 
 • Deréktáji és keresztcsonti fájdalmak - melyet a megnövekedett teher miatt alakul ki.

Kiegészíthető az egyenes hasizmok szétnyílását megelőző ragasztással, így csökkenthető a hasi-, köldök-, lágyéksérv és rectus diastasis kialakulásának esélye.

A tape jótékony hatásáról ezer, meg ezer helyen lehet már ma hallani és bizony igaz, a JÓL felhelyezett szalag segít neked.  ;)

A tape felhelyezése a 7. hónaptól minden kismamának ajánlott, de indokolt esetben, már hamarabb is elkezdhető. Mindenképpen szakember segítségét kérd!  ;)

Kineziotape várandósság ideje alatt!

Deréktámasz

Az egyre növekvő pocak, egyre nagyobb változásokat hoz létre a szervezetben. Az ágyéki gerinc íve fokozódik, ezzel egy időben a hormonoknak köszönhetően a szalagok, ízületek lazábbak lesznek. Ennek a megbomlott egyensúlynak (is) köszönhető, az derékfájdalom.

Vállövi tartásjavítás

A növekvő mellek miatt a háti gerincgörbület fokozódik. Ekkor a vállak lőre esnek és már az alapból gyengült hátizmok nehezen tartják a fiziológiás helyzetet. Fájdalom, gyengeség és esztétikai problémák alakulhatnak ki. 
Később, a szoptatás és a gyermek kézben tartása fokozhatja a tüneteket.

Ezek a trükkök enyhíteni tudják a már kialakult problémákat, specifikus tornával egybekötve még nagyobb eredményt érhetünk el.

Kineziotape várandósság ideje alatt és után!

Rectus diastasis prevenció
A várandósságok 100%-ban a 35. gesztációs héttől megfigyelhető a hasizmok szétnyílása. Kinezio taping kezeléssel ennek aránya és a szétnyílás mértéke csökkenthető.
Szülés után, speciális mozgásprogram kiegészítő kezeléseként a rectus diastasis jól korrigálható a felragasztott szalaggal.

Kineziotape alkalmazása várandósság után!

Heg kezelés
A császármetszés (és más műtétek) utáni hegek megléte zavarokat okozhatnak a szervezetben. Letapadások, összenövések alakulhatnak ki a lágyrészekben. Ezeket kezelni kell! A megfelelő heg masszás és torna mellett az úgynevezett cross tape alkalmazása nélkülözhetetlen.

Kineziotape alkalmazása várandósság után!

Stria kezelés

Kialakulása várandósság illetve elhízás miatt a leggyakoribb. Három mechanizmust írnak le, mely kialakulásában szerepet játszik:

 • a bőr mechanikai megnyúlása,
 • hormonális változások,
 • az irha réteg rostjainak öröklött strukturális zavara.

Két klinikailag elkülöníthető formája van: stria rubra (vörös stria) és stria alba (fehér stria). A kezdeti, a bőr megnyúlási irányára merőleges, vörös vagy lilás színű a stria rubra, mely néhány hónap alatt elveszti pigment tartalmát és elhalványul, a bőr vékony és ráncos lesz. Ez a forma a tartósan megmaradó stria alba. 

A striák tape technikával történő kezelésére, akkor van a legnagyobb szükség, és akkor érhetünk el eredményt, amikor még a striák gyulladásban vannak, tehát vörös vagy lila színűek.
A terápia célja a has állapotának, alakjának minél hamarabbi visszaállítása, a csíkok halványítása, a gyulladt terület kezelése.