McKenzie módszer

McKenzie módszer

Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász által kifejlesztett módszer, mely a csigolyák és a végtagi ízületi panaszok diagnosztikai és kezelési rendszere.

A McKenzie módszer világszerte ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák, olyan gerincbántalmak esetében, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikai ok húzódik meg. A McKenzie terápiával leggyakrabban kezelt betegség a porckorongsérv, mely a csigolyák között elhelyezkedő porckorong belső állományának a kitüremkedését jelenti, ami a külső rostos gyűrű sérülése következtében alakulhat ki. A kitüremkedés mértékétől, helyétől függően a tünetek nagyon változatos formában jelenhetnek meg. Az ágyéki csigolyák területén létrejövő elváltozás gyakran okoz derékfájdalmat, farba, combba, lábba kisugárzó fájdalmat, a nyaki szakasz érintettsége pedig lapockák területén, és a karba sugárzó fájdalmat okoz.

Amennyiben a porckorongsérv kialakult, a terápia összetett. Fájdalomcsillapítás, idegi érintettség csökkentésére kell törekednünk. Ezek együttes alkalmazásával konzervatív úton érhetünk el panaszmentességet.

A kezelés során a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, amit meghatározott gyakorlatokkal érhetünk el. A terápia célja, hogy a fájdalmat visszahúzzuk a test középpontja irányába

Természetesen előfordulhatnak olyan súlyos esetek is, amikor a McKenzie gyógytornával vagy más mozgásterápiával már nem lehet segíteni, ilyenkor valóban a műtéti út az egyetlen megoldás (pl. kizáródott sérv).

A terápia minden esetben személyre szabottan történik, melyet egy alapos mozgásszervi vizsgálat előz meg. A gyógytornász felméri a beteg állapotát, illetve azt, hogy milyen mozgásokra van célzottan szükség ahhoz, hogy javulást tudjunk elérni. A McKenzie kezelés egyénenként változó, hiszen mindenkinél más és más gyakorlat bizonyul hatékonynak. Ezt mindig az adott eset függvényében állapítja meg a terapeuta.

A McKenzie gerinctorna hétköznapi életből vett mozgástípusokat alkalmaz, kiegészítve az ellentétes mozgások szigorú átmeneti kerülésével. A McKenzie terápia különösen nagy hangsúlyt fektet az otthon (vagy akár munkahelyen) kivitelezhető egyszerű, rövid, célzott gyakorlatokra. A McKenzie gerinctorna nem alkalmaz bonyolult, hosszú mozgássorokat.

A McKenzie tornával gyors javulás várható akut lumbágó esetében, akár már 1-2 nap után érezhető a változás. Ha valaki évek óta gerincproblémákkal küzd, akkor a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe, hiszen letapadnak, adaptálódnak a szövetek, összenövések alakulnak ki. Ilyenkor a McKenzie tornával ezek kezelése az elsődleges feladat. Ugyanakkor, ha valakinek 25 éve fáj a háta, ami a McKenzie-terápia hatására 6-8 hét alatt ténylegesen és érzékelhetően enyhül, az mindenképpen eredményes kezelésre utal. Mivel a McKenzie torna során a páciens otthoni feladatait is hangsúlyozzuk, ezért a javulás gyorsasága függ a páciens szorgalmától is.

A megelőzés nagyon fontos szerepet játszik az ilyen irányú problémák kialakulásában. Célzott gyógytorna, az ún. törzs körüli izomfűző kialakítása alapja egy stabil, teherbíró gerinc elérésének. A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében.