Schroth terápia

Schroth terápia

A gerincferdülés (scoliosis) felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt gyakran előforduló elváltozás.  Kezelésére az utóbbi évszázadból több módszerrel találkozhattunk. A lehetőség szerinti maximális korrekció elérésére a német Katharina Schroth által létrehozott háromdimenziós scoliosis terápia (3DST) bizonyul hatékonynak.

A Schroth terápia egy tudatos, személyre szabott, komplex kezelési eljárás, mely nem csupán az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós).

A gyógytornatorna lényege és célja a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben, a háromdimenziós forgató légzéssel, a törzs visszaforgatását érjük el, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtást végzünk. A megfelelő korrekció és a görbület felegyenesítésének begyakorlásával az új tartás érzete idővel rögzül.

A terápia egyik kiemelkedően fontos része a háromdimenziós légzés (3DL), mellyel a megváltozott légzési mód korrigálásán túl a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet, és a gerincferdüléssel nagyon gyakran együtt járó lapos hátat korrigáljuk. A gyakorlatok célja a tartás korrekciója, a testkép helyreállítása és a csökkent működésű tüdőfelületek aktivizálása.

A gyógytornásszal megtanult torna által létrehozott új korrekciós érzés megerősítéséhez, az izomzattal való stabilizáláshoz a gyakorlatok rendszeres napi ismétlése alapfeltétel.  

A gerincferdülés kezelésének másik fontos eleme a korzett viselése. A korzettkezelést a gyógyászati segédeszköz gyártó céggel együttműködve biztosítjuk. A megfelelő korzett döntő jelentőségű a maximálisan elérhető korrekció, így a terápia sikere szempontjából. A korzett használatának betanítása, kontrollja, végül a leszoktatás is része a sikeres terápiának.

Rendelőnkben a Schroth terápia ambuláns keretek között folyik. A gerincferdülés kezelését ideális esetben a növekedési szakasz korai fázisában 10 fok feletti görbület esetén szükséges elkezdeni.

Milyen esetekben ajánlott a Schroth terápia?

  • Scoliosis (gerincferdülés)
  • Scheudermann kór
  • Operáció elötti mobilizáció
  • Operáció utáni rechabilitáció
  • Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák (Pl. Bechterew-kór, lapos hát)