A Core izmok szerepe a törzs stabilizációjában

Manapság sokat hallani a Core izmokról és ezen izmok erejének a fontosságáról.

Mielőtt részletekbe menően kitérnénk a megfelelő statikára és arra, hogy miért annyira fontos a mai életvitelben erősítenünk ezeket az izmokat, nézzük mely izmokról is beszélünk.

Kimaradtak az ábráról a külső és belső ferde hasizmok és a gerincfeszítő izmok is, holott az ő szerepük is meghatározó.

Nagy vonalakban tehát ezekről az izmokról beszélünk, ha a Core izmokra gondolunk.

Ezeknek az izmoknak az együttes munkája eredményezi, hogy a törzsünk stabil és a tartásunk megfelelő legyen.

Civilizációs betegségként törtek be az életünkbe a gerincfájdalmak. Életmódunkból adódóan a sok ülés, az órák hosszat tartó statikus helyzet jelenti a problémák kialakulásának melegágyát.  A Core (vagyis a központi, a magi) izmok ülő helyzetben inaktívak, hiszen vagy megtámasztjuk a derekunkat, vagy előre görnyedt helyzetben tartjuk az ágyéki gerincünket hosszú ideig. Az ott található, érző receptorokat tartalmazó képletek hirtelen történő helyzetváltozatásával és a támasztásra nem megfelelően felkészült izomzat miatt alakul ki hirtelen fellépő fájdalom. Később egy rövidebb ideig tartó statikus helyzetből történő felegyenesedés során (cipőbekötés térdelőtámaszban) is könnyen találkozhatunk heves fájdalommal. Ez számtalan helyről származhat, de legtöbbször a porckorong sérvesedése, kiboltosulása adja a panasz fő forrását.

Vázrendszerünkben bekövetkező statikai problémák leggyakrabban az izomegyensúly felborulása miatt keletkeznek. A Core izmok akkor működnek megfelelően, ha erősek és „okosak” is egyszerre.

A Core tréning kifejezés akkor nyeri el valós értelmét, ha ezeket az izmokat nem csak erősítjük, de megfelelő instabil felszínekkel és egyensúlyt megzavaró gyakorlatokkal okosítjuk is őket, hogy minden helyzetben gyorsan tudjanak stabilak lenni.

Rendelőnkben hetente 3 alkalommal kerül megszervezésre kiscsoportos (4 fős) Core tréning, melynek célja az ülő vagy statikus, mozgásszegény életmódból kimozdítani az érdeklődőt és megadni mindazt a mozgást, mellyel a gerincproblémák elkerülhetők.